Tuesday, June 3, 2014

Dišeče masažne ploščice

Eden od prvih izdelkov naravne kozmetike, ki sem se jih lotila v domači kuhinji, so bile dišeče masažne ploščice - lotion bars. Izdelava je sila preprosta - pripravljne so iz enakih delov čebeljega voska, baznega rastlinskega olja in izbranega rastlinskega masla.
 

 
 
Potrebujete:
 
- stekleno posodo,
- silikonske modelčke za peko ali kalupi za mila,
- čebelji vosek,
- rastlinsko maslo (kakavovo, karitejevo, mangovo...kokosovo edino ni primerno, ker ni prave konsistence!),
- bazno rastlinsko olje (jojobino, mandljevo, olje grozdnih pešk...),
- eterična olja.
 

 
 
 
Sestavine, ki sem jih tokrat uporabila:
 
- 30g čebeljega voska,
- 10g kakavovega masla in 20g karitejevega masla,
- 30g olja grozdnih pešk,
- 15 kapljic doTerrine pomirjujoče mešanice eteričnih olj Serenity. Vsebuje eterična olja sivke, sladkega majarona, rimske kamilice, ylang ylang-a, havajske sandalovine in ekstrakt vanilije. Mešanica čudovito diši, pomiri in vas zaziblje v spanec ;)
 
 
Postopek:
 
Čebelji vosek in masla stopite nad parno kopeljo v stekleni posodi.
 
 
 
Ko se trde sestavine utekočinijo, dodate bazno rastlinsko olje in premešate z leseno paličico. Počakate, da se mešanica nekoliko shladi in dodate izbrana eterična olja.
 
 
 
Zopet premešate z leseno palčko in zmes vlijete v silikonske modelčke oz. kalupe. Svoje pisane modelčke sem kupila kar v Ikeji.
 
 
 


Po nekaj urah, ko se ploščice strdijo, so nared za uporabo.
 
Ploščice so izpadle odlično, saj so lepo mazljive ob dotiku s kožo, eterična olja Serenity pa se super ujamejo z vonjem kakavovega masla. Zelo primerno maslo za kombiniranje z eteričnimi olji je mangovo maslo, ker nima vonja in ni potrebno paziti ali se bo ujemalo z vonji eteričnih olj. Možnosti kombinacije eteričnih olj je nešteto, za začetek lahko uporabite klasično sivko, za kaj poživitvenega pa predlagam kombinacijo divje pomaranče in kadilne bosvelije (Frankincense) :)
 


Prijetno masažo, Nabiralka*
 
 

No comments:

Post a Comment