Saturday, May 31, 2014

Kamenjak spomladi

Naša go-to morska lokacija za preživljanje poletnih počitnic je že več let Premantura. Do plaže se sicer odpravimo z avtom, vendar je rt Kamenjak tako čudovit, da se vse pakiranje in prevažanje v poletni vročini vseeno splača. Rt Kamenjak je najjužnejša točka hrvaške Istre in je naravni rezervat - pristna narava, divje plaže, čista voda...da pa se vseeno tam kaj dogaja, poskrbijo v Safari baru.



Kamenjak je najlepši spomladi, ko vse cveti, diši, brenči. Letošnjo pomlad smo se tja odpravili za dva podaljšana vikenda. Večino časa smo posvetili dolgim sprehodom in opazovanju narave, namakanju nog v še premrzlo morje, dan pa smo zaključili na lignjih v Safari baru. S starejšim sinom sva si zadala posebno nalogo - slikat čim več metuljev. Idejo sva dobila ob tejle tabli:



Ena od knjig, ki mu jo berem zvečer pred spanjem, govori o metuljih, tako da sva nekaj o njih že vedela.

Sledi mini fotoreportaža :)

Prvi nam je priletel nasproti velik in prelep osatnik:



Samec in samička navadnega modrina:



Na gozdnih poteh smo naleteli na kar nekaj rjavih lepotcev:



Ivanjska ptičica je nočni metulj, ki pa ga največkrat srečamo čez dan:



Travniki so bili polni fotogeničnih malih okarčkov:



Navadnega lešnikarja smo največkrat opazili v grmovju:



Kapusov belin - tako hitro frfota, da ga je skoraj nemogoče slikati!



Okrasti skalnik:



Večine fotografiranih metuljev vsaj po imenu prej nisem poznala, za tole objavo je bilo potrebnega kar precej googlanja. Upam, da mi je vse uspelo pravilno identificirati. Pri spodnjem pa sem že skoraj obupala, nameravala sem ga poimenovati kar NLŽ - neznana leteča žuželka. Le kaj bi lahko bila žuželka, ki zgleda kot metulj, pa to ni, leta drugače in je divje rumene in črne barve? Ponosno predstavljam...navadno metuljčnico. Spada v red pravih mrežekrilcev in je plenilec. Manjše žuželke lovi v zraku med letom.



Še nekaj flore in favne s Kamenjaka:





Toliko z našega potepanja po pomladnem Kamenjaku.
Pozdravček, Nabiralka*

No comments:

Post a Comment