Tuesday, October 28, 2014

Eterično olje sivke (Lavandula angustifolia)



Za eterično olje sivke pravijo naslednje: Če nisi prepričan, katero eterično olje bi uporabil, uporabi eterično olje sivke. 
Všeč mi je tudi stavek, ki sem ga zadnjič slišala na delavnici aromaterapije: Sivka je kot mama - da ti, kar v tistem trenutku najbolj potrebuješ.

Oboje govori o tem, kako vsestransko je eterično olje sivke in je zato še posebej primerno za tiste, ki se z eteričnimi olji šele spoznavate. Je eno najbolj priljubljenih in najbolj uporabljenih eteričnih olj. Sivk je več vrst, zato bodite pozorni da v terapevtske namene uporabite pravo sivko z latinskim imenom Lavandula angustifolia



Eterično olje sivke je naravni antibiotik, antiseptik, analgetik, diuretik, antidepresiv in pomirjevalo. Deluje protivnetno, spodbuja celjenje ran, pomaga pri oteklinah, pikih insektov, glivičnih vnetjih, izpuščajih, srbečici, odganja klope. Vzpodbuja imunski sistem in celice kože k hitrejši regeneraciji. Lahko pomaga pri kožnih stanjih kot so akne, dermatitis in luskavica, alergijah, nespečnosti, stresu, glavobolu, neurejeni prebavi, bolečinah v mišicah, menstrualnih krčih, spisek je res neskončen.


Načini uporabe

Sivko lahko uporabite topično, na koži. Privoščite si sproščujočo masažo ali kopel z eteričnim oljem sivke. Za prvo pomoč pri pikih, opeklinah, urezninah, si namešajte 5-10% mešanico sivke in baznega olja.

Zaradi prijetnega vonja sivko lahko uporabite aromatično, v izparilniku ali difuzorju. Za daljšo obstojnost vonja jo kombinirajte z ostalimi eteričnimi olji. Sivka se dobro meša z večino eteričnih olj, predvsem citrusi, muškatno kaduljo in geranijo. Osvežite svoje perilo in posteljnino z mešanico sivke in destilirane vode v spreju.

Nekateri eterično olje sivke uporabljajo tudi v kuhinji. Omili okus citrusov, uporablja se pri peki slaščic, še posebej dobra pa je v kombinaciji z belo čokolado. Dovolj bo kapljica ali dve v maso za muffine ali palačinke, saj so eterična olja res visoko koncentrirana. Pri manjših količinah bo dovolj, če zobotrebec samo pomočite v eterično olje in ga nato pomočite v maso.


Uporaba eteričnega olja sivke pri najmlajših

Ker je tako blago, je eterično olje sivke eno prvih, ki jih lahko mamice uporabijo pri dojenčkih. Varna uporaba se pri najmaljših začne pri 0,5% - 1% mešanici. Sama sem sivko na našemu najmlajšemu uporabljala za blaženje bolečin pri izraščanju zobkov, krčih, pomirjanju in uspavanju, pri pleničnem izpuščaju, prvih buškah, po pikih komarjev in še bi lahko naštevala. Za zbijanje vročine mi je na sreči še ni bilo treba uporabiti. 




Keep calm and use lavender essential oil :)
Nabiralka*


No comments:

Post a Comment