Tuesday, May 20, 2014

Kaj pa zaščita pred soncem?

 Sprej za zaščito pred mrčesom je že pripravljen, pred poletjem pa si je treba priskrbeti še učinkovito in kvalitetno zaščito pred soncem. Najbolj primerna zaščita so seveda tanka, dolga oblačila in klobuček ter zmerno izpostavljanje soncu. Ker pa se nam na dopustu ne uspe med 10. in 16. uro vedno skrivati v senci, sem se podala v projekt iskanja kreme, ki nas bo zaščitila pred opeklinami ter hkrati ne bo vsebovala sestavin, ki jih svojim otrokom ne želim nanašati na kožo.
 
*Kreme za sončenje si zaradi posledic morebitnih neuspešnih poskusov niti slučajno ne bi upala sama pripraviti doma.*

 

Moje ugotovitve:

1. Kemični ali mineralni filtri?
 
Kemični filtri delujejo tako, da se morajo najprej vpiti v kožo, kjer lahko absorbirajo UV žarke. Ko se kemične filtre izpostavi svetlobi, sproščajo proste radikale, ki povzročajo spremembe DNA. Nekateri UV filtri delujejo tudi kot hormonski motilci, kar je zlasti problematično za nosečnice in majhne otroke.
Mineralni filtri za razliko od kemičnih ostanejo na površini kože, od koder odbijajo sončno svetlobo. So veliko bolj stabilni od kemičnih. Mineralna filtra, ki se uporabljata v kremah za sončenje, sta titanov dioksid in cinkov oksid.

2. Mineralni filtri - ne v nanodelcih!
 
Ljudje s sončnimi kremami z mineralnimi filtri dostikrat niso zadovoljni, saj se le-te ne vpijejo v kožo, težko se razmažejo in na koži pustijo belo sled. Proizvajalci so rešitev našli v nanotehnologiji, ki titanov dioksid in cinkov oksid razbije na tako majhne delce, da se le ti vpijejo v kožo in potujejo naprej po telesu, kar pa je spet zelo škodljivo. Pred nakupom kreme za sončenje se je zato treba prepričati, da mineralni filtri v njej niso v nanodelcih (non-nano).

 
 
3. Titanov dioksid ali cinkov oksid?
 
Učinkovita in naravna zaščita pred soncem sta oba - titanov dioksid in cinkov oksid. Ker pa titanov dioksid na soncu lahko sprošča proste radikale, velja za manj varnega kot cinkov oksid, ki praktično ne vpliva na človeka. Cinkov oksid sicer malo slabše kot titanov dioksid odbija UVB žarke (krajša valovna dolžina, povzročajo opekline in porjavelost). Zelo dobro pa odbija UVA žarke, ki so daljše valovne dolžine in globoko v koži povzročajo poškodbe kože, vključno s kožnim rakom.

 
 
Glede na zgornje ugotovitve sem se odločila, da poiščem kremo s cinkovim oksidom, ki ni v nanodelcih. Poleg tega bi bilo super, če se lahko vsaj približno fino razmaže in da po nanosu ne ostaneš preveč bel ;)
 

Izbira pri nas
 
Po brskanju po spletu in spraševanju na raznih forumih, sem ugotovila, da ob upoštevanju zgornjih kriterijev lahko pridem do sončnih krem treh proizvajalcev: Badger Balm, Soleo Organics in Scarlet's Naturals.
Vse tri kreme sem tudi naročila, kupila in preizkusila na lastni koži.
 
Badger Balm
 
Badger Balm ima od zgoraj naštetih največjo izbiro krem za sončenje z različnimi faktorji in različnimi vonji. Cenovno so tudi najbolj ugodni. V spletni trgovini, ki dostavlja v Slovenijo, sem lani naročila 3 kreme, s katerimi pa nisem bila preveč zadovoljna. Kreme so se zelo slabo razmazale in kljub večkratnim nanosom niso bile najbolj učinkovite. Ko sem letos brskala po spletni trgovini, sem ugotovila, da Badgerjevim krem za sončenje ni več na voljo, zato povezave niti ne bom delila.

 
 
Soleo Organics
 
Soleo Organics krema za sončenje je super. Ima SPF 30, super sestavine in se odlično razmaže. Primerna za dojenčke, otroke in vse tipe kože, tudi najbolj občutljive. Pri nas se jo lahko kupi v bolje založenih lekarnah in nekaterih spletnih trgovinah z naravno kozmetiko. Edini minus pri kremi je cena - za 80g kreme (2.8 oz.) se vrti blizu 30€.

 
 
Scarlet's Naturals
 
Moj absolutni zmagovalec je krema za sončenje znamke Scarlet's Naturals - Scarlet's Sunblock. Ima višji faktor, SPF 50, se prav tako odlično razmaže in ne pušča bele sledi na koži. Zaradi posebej izbranih naravnih sestavin je primerna za vsak tip kože in se z njo lahko zaščiti tudi dojenčke. Dobite jo v spletni trgovini http://natim.si/, na voljo je v več vonjih, za najbolj občutljive tudi brez vonja. Za 180 ml kreme (6 oz.) boste odšteli 20€. Zase in moža sem jo naročila v vonju Jamaica Me Crazy, za otroka bomo uporabljali kremo brez vonja. Opis in ocena kreme sledita v kratkem!




Poleg tvorjenja vitamina D ima sonce tudi druge blagodejne učinke na človeka, zato pretirano skrivanje pred soncem ni smiselno. Treba je biti zmeren in se zadrževati na soncu v primernih urah.
 
Varno na soncu, Nabiralka*



 
 
 
 
 

1 comment:

  1. Pozdravljeni, zanima me, ali je še vedno mogoče nakup kreme Scarlet's Natural in kje?

    ReplyDelete