Thursday, May 15, 2014

Naravna negovalna krema/hladilno mazilo za dojenčke


Močni nenaravni vonji in dvomljive sintetične sestavine ne sodijo v negovalno kozmetiko za najmlajše. Preizkusila sem kar nekaj naravnih krem za nego otrok in dojenčkov, ob preučavnju sestavin pa sem ugotovila, da negovalno hladilno mazilo za našega dojenčka lahko izdelam tudi sama. Pred samo izdelavo mazila je potrebnih sicer nekaj priprav glede postopka in samih sestavin, ko pa to osvojiš, je stvar zelo enostavna. Sestavine mešam že malo po občutku, za tale blog pa sem se odločila da vsaj približno izmerim količino sestavin.





Sestavine:

- 100 g karitejevega masla
Karitejevo maslo je hipoalergeno in zato zelo primerno za občutljivo otroško kožo. Kožo navlaži in ščiti, lahko se uporablja za nego celotnega telesa.

- 90 g kakavovega masla
Tudi kakavovo maslo kožo neguje in mehča. Vsebuje vitamin E, ki deluje kot antioksidant, njegov vonj pa je božanski.

- 100 g kokosovega masla
Kokosovo je še eno maslo/olje, ki se zelo pogosto uporablja v kozmetiki. Vpije se v globje plasti kože, jo hidrira in neguje. Vsebuje antioksidante in pomaga pri različnih kožnih boleznih.

- 50 g čebeljega voska
Čebelji vosek poleg nege in vlaženja, kožo ščiti tudi pred obolenji. Na koži pusti zaščitno plast, ki preprečuje izsušitev.

- 125 ml olivnega olja
Olivno olje kožo pomirja, mehča in jo izdatno vlaži. Kožo očisti, deluje protivnetno. Tudi olivno olje je polno antioksidantov.

- 50 ml ricinusovega olja
Ricinusova semena so strupena, olje pa zelo zdravilno. Olje prodre globoko v kožo in deluje protivnetno, preprečuje nastanek ekcemov in alergijskih kožnih reakcij.

- 10 kapljic eteričnega olja Čajevca doTerra
Eterično olje čajevca deluje protibakterijsko in protiglivično - to je tudi glavni razlog, da sem ga dodala v hladilno mazilo. Prve tedne po prihodu iz porodnišnice smo imeli kar nekaj problemov z glivicami, ki sem jih rešila z razredčenim oljem čajevca. Pri tem naj opozorim, da morajo biti vsa eterična olja, ki jih nanašamo na kožo, terapevtske kvalitete!!

- 10 kapljic eteričnega olja Sivke doTerra
Eterično olje sivke je naravni antibiotik in antiseptik. Kožo neguje in spodbuja celice kože k hitrejši regeneraciji. Tudi sivka je eno boljših olj za nego pleničnega izpuščaja. Opozorilo glede kvalitete velja tudi pri sivki.




Postopek:

Vse trde sestavine (karite, kakavovo maslo, kokosovo maslo in čebelji vosek) v stekleni posodi stopite v parni kopeli. Masla se hitreje topijo, če jih med segrevanjem mešate z leseno palčko.


 
                                 

Ko so masla stopljena, posodo vzamete iz parne kopeli in vanjo vlijete še olivno in ricinusovo olje.
 
Vmes mešate. Ko so olja zmešana, pustite, da se na sobni temperaturi zmes hladi.


V ohlajeno, vendar še vedno tekočo zmes, dodajte eterična olja.


Eterična olja se ne dodajajo v vroča masla in olja, saj tako izgubijo na svoji terapevski učinkovitosti. Jaz vse skupaj še zmešam v mikserju, da se zmes ne strdi nazaj v trdo maslo, ampak s tem pridobi mehkejšo, bolj mazljivo teksturo.


 


Še tekočo zmes vlijte v manjše steklene posodice.


Ko se mazilo ohladi, je primerno za uporabo :)


Nabiralka*

No comments:

Post a Comment