Friday, November 28, 2014

Eterično olje čajevca (Melaleuca alternifolia)



Eterično olje čajevca je še eno olje, ki je pri nas zelo pogosto v uporabi in po mojem mnenju ne sme manjkati v nobeni domači lekarni. Čajevec je grmičasto drevo, ki raste v Avstraliji. Eterično olje pridobivajo s parno destilacijo iz listov drevesa. Poznamo več vrst čajevca, najbolj pogosto uporabljena pa je vrsta Melaleuca alternifolia, vir priljubljenega in znanega "tea tree" eteričnega olja. Ima značilen oster začimbni "medicinski" vonj.

Lastnosti

Čajevec ima širok spekter delovanja. Močno deluje proti številnim bakterijam, virusom in plesnim. Stimulira imunski sistem in je primeren za številne kožne težave. Pomaga pri celjenju manjših ran, ureznin, čisti mastno in aknasto kožo, s kapljico čajevca v šampon lahko preženete prhljaj. Deluje pri odpravljanju bradavic, otiščancev, pomaga pri vraščenih nohtih. Neprecenljiv je pri zdravljenju glivičnih okužb. Blaži srbečico in reakcijo po pikih žuželk. Pomaga zdraviti herpes, lajša težave pri luskavici. Z grgranjem čajevca (1 kapljica eteričnega olja v kozarcu slane vode) lahko preženete slab zadah, pomaga pa tudi pri aftah, vnetih dlesnih in obzobnem tkivu. 



Načini uporabe

Ko ste opravili občutljivostni test, lahko čajevec uporabljate topično, na koži. Za odrasle se priporoča uporaba 5-10% mešanice v baznem olju, ki jo lahko nanašate na obolelo grlo, bradavice, težave na stopalih in ostale težavne predele na telesu. Pri aknasti in mastni koži kapnite čajevec v tonik in si z njim zjutraj in zvečer osvežite obraz. 





V času viroz in prehladov, je čajevec odličen za uporabo v difuzorju, saj vam bo prostore prečistil mikrobov. Uporabo v difuzorju imenujemo aromatična uporaba - če vam aroma čajevca ne ustreza, pa lahko v difuzor kapnete eterično olje, ki vam bo oster vonj čajevca ublažil. Vonj čajevca se odlično  meša s sivko ali evkaliptusom.

Eterično olje je tudi učinkovito čistilno in dezificirno sredstvo. Najenostavneje se čiščenja lotite tako, da v razpršilki zmešate enake dele destilirane vode in alkoholnega kisa, mešanici pa dodate 10-15 eteričnega olja čajevca.


Uporaba pri najmlajših

Eterično olje čajevca je primerno za najmlajše že od nekaj mesecev naprej, s poudarkom na tem, da je primerno redčeno. Eterično olje ne sme preseči deleža 1% v mešanici z baznim oljem. Sama sem ga uporabila v hladilnem mazilu, v kombinaciji s sivko sem najmlajšemu pozdravila glivice na pleničnem predelu in se s tem izognila uporabi Canestena, ki tanjša kožo. Dobro se obnese v začetnem stadiju vnetja ušes. Takrat ga redčenega mažemo za ušesom in po ušesni školjki, ničesar pa ne zlivamo v uho! V vrtcih večkrat razsajajo uši, ko se je obvestilo o ušeh pojavilo tudi v našem vrtcu, sem starejšega vsako jutro okrog lasišča namazala z razredčenim čajevcem. Ušem smo se uspešno izognili.



Na splošno je čajevec zelo uporabno eterično olje, najpogosteje ga najdete v kozmetičnih izdelkih kot so mila, deodoranti, zobne paste. Malo poglejte, mogoče se skriva tudi v vaši kopalnici. :)
Nabiralka*

No comments:

Post a Comment